• ΔΕΥ - ΣΑΒ: 7:00 - 17:00
  • + 302 26 20 23559
  • info@fmth.gr

Η ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών: 1894-σήμερα

Η ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών ξεκινά το 1894, όταν ο παλαιός στρατώνας που βρισκόταν δίπλα στον μεσαιωνικό πύργο παραχωρήθηκε για να στεγαστούν οι αρχαιότητες που συγκέντρωναν από όλη τη Βοιωτία ντόπιοι αρχαιοδίφες και επιστήμονες αρχαιολόγοι, διασώζοντάς τες από την αρχαιοκαπηλία.

Το 1905, με δαπάνες της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, ο παλαιός στρατώνας μετασκευάστηκε και έτσι ιδρύθηκε επίσημα το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Την έκθεση των αρχαιοτήτων οργάνωσε ο αρχαιολόγος Αντώνιος Δ. Κεραμόπουλλος, που εστάλη στη Θήβα για το σκοπό αυτό.

Από το πρώτο εκείνο μουσείο πέρασαν πολλές εμβληματικές μορφές της ελληνικής αρχαιολογίας, όπως ο Νικόλαος Παπαδάκις, o Χρήστος Καρούζος, o Ιωάννης Θρεψιάδης και ο Νικόλαος Πλάτων. Ο Χρήστος Καρούζος συνέγραψε το 1934 τον πρώτο οδηγό του μουσείου και συνέβαλε στην απόκρυψη και διαφύλαξη των αρχαιοτήτων του κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου (1940-1944), ενώ ο Ιωάννης Θρεψιάδης ανέλαβε την έκθεση των αρχαιοτήτων στο νεότευκτο μουσείο, που εγκαινιάστηκε, λίγους μήνες μετά το θάνατό του, στις 9 Δεκεμβρίου 1962.

Το δεύτερο αυτό μουσείο, με κατά καιρούς επί μέρους αναδιατάξεις της έκθεσής του, διήνυσε πορεία 45 χρόνων, μέχρι το 2007, οπότε ενσωματώθηκε στο σημερινό -τρίτο κατά σειρά- Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών.  Στο νέο μουσείο ενσαρκώνεται έτσι η μακρά παράδοση της αρχαιολογικής έρευνας στη Βοιωτία, που ξεκίνησε τον 19ο και συνεχίζεται δυναμικά στον 21ο αιώνα.

Η σημερινή έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών, μέσα από τις αρχαιότητες και το πλούσιο εποπτικό της υλικό, φιλοδοξεί να προβάλει την ιστορία της Βοιωτίας από το μακρινό παρελθόν της Εποχής του Λίθου μέχρι το 1830, έτος ίδρυσης του ελληνικού κράτους.

 

Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Φωτογραφικό υλικό

Ο παλαιός στρατώνας, χώρος φύλαξης της πρώτης αρχαιολογικής συλλογής Θηβών, πριν το 1905.

Το πρώτο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών μετά το 1905.

Το πρώτο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών το 1931.

Το δεύτερο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών τη δεκαετία του 1980.

Το τρίτο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών το 2016.